آزمایشگاه‌ کنترل کیفیت مرکزی

شامل کنترل حین تولید (شیمی تجزیه کلاسیک) و بخش مستندات است٬ بخشی از کنترلهای مربوط به مواد اولیه و محصولات حین تولید و محصولات نهایی٬ بهینه سازی کیفیت محصولات و افزایش سبد کالا با شناسایی مواد اولیه جدید مرتبط با محصولات بهداشتی و طراحی فرمولاسیون محصولات بهداشتی جدید با توجه به استاندارد های تعریف شده در سازمان توسط این واحد صورت می پذیرد. کنترل کیفیت مواد اولیه و محصولات حین تولید و محصولات بهداشتی جدید براساس دستورالعمل های مراجع معتبر از قبیل ISIRI ٬ Bp٬usp و در بعضی موارد روش های In-house است.
آزمایشگاه کنترل حین تولید یا (In- process quality control) IPQC عهده دار نظارت بر کلیه قسمت های تولید به منظور اطمینان از جاری بودن قوانین GMP در کلیه مراحل تولید از توزین تا تولید محصول نهایی است.
بخش مستندات آزمایشگاه روش های استاندارد کاری دستورالعمل ها و برگه های آنالیز (مواد اولیه و محصولات) را تهیه و به روز رسانی آنها بر اساس جدید ترین ویرایش منابع را انجام می دهد.
با داشتن یک تیم از متخصصان با تجربه آزمایشگاهی در زمینه آزمون‌های کنترل کیفیت فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی و شوینده‌ها و همچنین برخورداری از تاییدیه‌های معتبر ملی و استانی نظیر گواهینامه تائید صلاحیت از مرکز ملی تائید صلاحیت ایران Iso/IEC 17025 تاییدیه آزمایشگاه همکار استانی و پروانه بهره‌برداری آزمایشگاه مجاز از سازمان غذا و دارو و غیره به بررسی کیفیت و ایمنی این محصولات می‌پردازد.

حیطه فعالیت

تست مواد اولیه آرایشی، بهداشتی و شوینده

پس از انتقال محموله به شرکت، کارکنان آزمایشگاه کنترل کیفیت براساس دستورالعمل نمونه‌برداری معتبر از محموله، نمونه‌برداری نموده و نمونه را به آزمایشگاه شیمی و در صورت نیاز به آزمایشگاه میکروبیولوژی انتقال می‌دهند که پس از تائید محموله‌های تست شده، واحد برنامه‌ریزی و انبارها برای تولید محصول برنامه‌ریزی می‌نماید.

تست نمونه‌های فرآورده‌های تولیدکنندگان مختلف

واحد بازرگانی شرکت ایران آوندفر قبل از تهیه مواد اولیه و اقلام بسته‌بندی مورد نیاز برای تولید، نمونه‌های فرآوردهای تولیدکنندگان مختلف را برای ارزیابی به آزمایشگاه کنترل کیفیت ارسال می‌کند. پس از انجام آزمایش‌های مربوطه و تائید نمونه فرآوردها، واحد بازرگانی اقدام به خرید محموله می‌نماید.

کنترل کیفیت فرآورده‌های آرایشی، بهداشتی و شوینده

تفکر علمی موجود در مورد بسیاری از مواد شیمیایی این است که آنها برای استفاده بی خطر هستند، اگر محصولات آرایشی و شوینده کیفیت مناسبی نداشته باشند و روند آزمایش و ارزیابی مناسب نداشته باشند، برای سلامتی خطرزا می‌باشند. خطرات ناشی از مواد سمی موجود در مواد آرایشی (سرب، جیوه، پارابن، ایزوتیازولین و غیره) برای عموم وجود دارند.

تست فرآورده‌های آرایشی، بهداشتی و شوینده

پس از تست مواد اولیه محصولات در حین انجام مراحل تولید با توجه به مشخصات هریک از اشکال محصول، کنترل‌هایی حین تولید صورت می‌گیرد و همچنین پس از اتمام فرایند تولید، از محصول نهایی نمونه‌برداری به عمل آمده و کلیه آزمایش‌های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی در صورت نیاز بر روی آنها انجام می‌شود.

برنامه‌ریزی و اجرای تست‌های ادواری

آزمایشگاه کنترل کیفیت مرکزی مسئولیت دارد پارامترهای قابل ارزیابی محصولات جدید را براساس منابع معتبر و یا روش آنالیز دریافتی از واحد تحقیقات نخستین سری تولید صنعتی محصولات جدید به همراه واحد تحقیقات و واحد تضمین کیفیت کنترل نماید. همچنین انجام تست های ادواری از دیگر فعالیت آزمایشگاه کنترل کیفیت است که این آزمایش‌ها حداقل بر روی سه بچ از هر محصول انجام می‌گیرد.

آزمایشگاه کنترل کیفیت واحد تولید مایعات

شامل کنترل حین تولید (شیمی تجزیه کلاسیک) است، بخشی از کنترلهای مربوط به مواد اولیه و محصولات حین تولید و محصولات نهایی با توجه به استاندارد های تعریف شده در سازمان توسط این واحد صورت می پذیرد. کنترل کیفیت مواد اولیه و محصولات حین تولید و محصولات بهداشتی جدید براساس دستورالعمل های مراجع معتبر از قبیل ISIRI ٬ Bp٬usp و در بعضی موارد روش های In-house است.
آزمایشگاه کنترل حین تولید یا (In- process quality control) IPQC عهده دار نظارت بر کلیه قسمت های تولید به منظور اطمینان از جاری بودن قوانین GMP در کلیه مراحل تولید از توزین تا تولید محصول نهایی است.

حیطه فعالیت‌ها

تست محصولات بهداشتی و شوینده
تست مواد اولیه بهداشتی و شوینده

شرح فعالیت‌ها

مهمترین نکته در استفاده از محصولات بهداشتی و شوینده‌ها نظیر انواع شامپو و تونیک‌های تقویت‌کننده موی سر و  نرم‌کننده موی سر، مایع دستشویی، مایع ظرفشویی، انواع پاک‌کننده‌ها (شیشه پاک کن، چند منظوره، مایع لباسشویی، نرم‌کننده پارچه) و تونیک پاک‌کننده پوست صورت و غیره حصول اطمینان از کیفیت مواد اولیه و محصول نهایی می‌باشد، که این امر با داشتن یک تیم از متخصصان با تجربه در زمینه کنترل کیفیت و تحقیق و توسعه مداوم محصولات، با تاییدیه اداره استاندارد به برررسی کیفیت و ایمنی این محصولات می‌پردازد.
لیست دستگاه‌ها و تجهیزات اصلی:
3.

دستگاه ویسکومتر

2.

دستگاه آون (جهت تست پایداری شیمیایی)

1.

دستگاه سانتریفیوژ (جهت تست پایداری مکانیکی)

6.

دستگاه ترازو با دقتg 0.01 و دستگاه ترازو با دقت0.1 mg

5.

دستگاه میکسر جهت ساخت نمونه ها پایلوت تا 50 کیلوگرم

4.

دستگاه میکسر جهت ساخت نمونه ها پایلوت تا 5 کیلوگرم

9.

دستگاه بن ماری

8.

دستگاه آب مقطر گیری

7.

دستگاه هیتر استیرر

آزمایشگاه کنترل کیفیت واحد تولید نیمه جامدات

آزمایشگاه کنترل کیفیت واحد نیمه جامدات، کنترل روزانه محصولات در حین تولید و اطمینان از حفظ مشخصه های کیفی و ارئه مطلوب محصولات به مشتریان را به عهده دارد.

اهداف و فعالیت های واحد تحقیق و توسعه

بازرسی روزانه تجهیزات و لوازم مورد استفاده در واحد تولید محصولات نیمه جامدات و نیز تجهیزات تولید و بسته‌بندی و اطمینان از صحت عمل و کیفیت مناسب تجهیزات.
حفظ و ارتقای کیفیت محصولات نهایی تولید شده بر طبق استانداردهای کشور و دستورالعمل‌های شرکت با انجام کنترل دقیق روزانه تمام ویژگی‌های حسی و شیمیایی برای تمام محصولات و با همکاری آزمایشگاه آکرودیته همکار
عیب‌یابی فرایند ساخت و اهتمام در رفع نقایص احتمالی.
کنترل روزانه آب مورد استفاده در فرایند ساخت با همکاری آزمایشگاه آکرودیته و همکار.
تهیه مشخصات فراورده‌های نهایی و روش‌های تولید محصولات.

شاخص‌های انجام فرایند کنترل کیفیت محصولات تولید شده این واحد

کنترل روزانه محصولات:

بازرسی، نمونه برداری، آزمایش، بررسی و کنترل روزانه محصولات اعم از ویژگی های حسی و فیزیکی و شیمیایی (کنترل مشخصه های ظاهری و احساس روی پوست و خشکی و نرمی محصول و رنگ و pH و پایداری حرارتی و ویژگی های رئولوژی) براساس دستورالعمل ها. (بقیه ویژگی های شیمیایی به وسیله آزمایشگاه آکرودیته همکار انجام میگردد).

مستند سازی:

مستند سازی روند اجرایی و ثبت سوابق محصولات

کنترل و تطبیق:

کنترل و تطبیق مجوز و پروانه ها بر اساس دستورالعمل ها
nime-jamedat-az2-ok
لیست دستگاه‌ها و تجهیزات اصلی:
3.

دستگاه ویسکومتر

2.

دستگاه هموژنایزر

1.

دستگاه آون

6.

دستگاه MPA 580

5.

دستگاه سانتریفوژ

4.

دستگاه میکسر

9.

دستگاه هیتر استیرر

8.

دستگاه pH سنج

7.

دستگاه نقطه ذوب

آزمایشگاه کنترل کیفیت فیزیکی و بسته‌بندی

شرح فعالیت‌ها
1

کنترل اقلام بسته‌بندی ورودی ذیل به سازمان و مقایسه آیتم‌های فیزیکی و توصیفی آنها با استانداردهای تدوین شده درون سازمانی.

طبقه بندی اقلام بسته بندی ورودی:
lable

لیبل‌ها

kartonha

کارتن‌ها

darbha

درب‌ها

botri

بطری‌ها

triger

تریگرها و غلیظ‌پاش‌ها

ghooti

قوطی‌ها

broshoor

بروشور‌ها

jabe

جعبه‌ها

foyl

فویل‌ها

selphon

سلفون‌ها و نایلون‌ها

chasbeNavari

چسب‌های نواری Opp

2

کنترل خطوط بسته‌بندی محصولات نهایی از نظر ظواهر و اوزان.

2.

لیبل

لیبل محصولات به لحاظ استقرار باید کاملا و مناسب بر روی بطری چسبیده باشد.

1.

وزن

وزن محصولات از حد تحمل وزنی تعریف شده ملی که برروی لیبل و جعبه‌ها درج شده است سخت‌گیرانه‌تر کنترل می‌گردد.

4.

درب بندی و آب بندی

بطری باید کاملا آب‌بند باشد و ضمنا درب بطری بر روی بطری به‌ طور مناسب مستقر گردد و فاقد رد کردگی باشد.

3.

تمیزی

محصول نهایی به هیچ عنوان نباید به مایع آغشته شده باشد.

6.

پرینت صحیح

تمامی محصولات چه در بخش مایعات و نیمه جامدات باید دارای پرینت صحیح از اطلاعاتی همچون تاریخ تولید و انقضا، قیمت و سایر موارد مورد نیاز را داشته باشد.

5.

چسب کارتن‌ها

چسب کارتن ها ( چسب نواری یا Opp ) باید کاملا فیت و صحیح بالا و پایین کارتن را در بر بگیرد به گونه ای که گرد و غبار به داخل کارتن نفوذ نکند.

5

بررسی و رسیدگی به شکایت مشتری در حوزه بسته‌بندی و تهیه و ارسال گزارش به مدیریت سازمان.

4

نظارت کامل بر فرآیند ساخت قالب‌های مختلف درب و بطری که پیمانکاران برون سازمانی مسئولیت ساخت آنها را دارند و صدور تایید نهایی که متعاقب آن پرداخت مالی و تسویه حساب انجام می‌شود.

3

انجام پروسه ذخیره‌سازی با حفظ تمامی آیتم‌های کیفی و انجام آزمایشات مورد نیاز جهت پایین آوردن قیمت تمام شده و صرفه‌جویی مالی در اقلام بسته‌بندی مختلف به ویژه بطری‌ها، جعبه‌ها و کارتن‌ها.

8

همکاری و تعامل لازم با واحد بازرگانی در افزودن تامین کنندگان جدید و تایید صلاحیت فنی آنها.

7

انتقال کلیه ایرادات مشاهده شده که از خطوط بسته‎‌بندی یا محموله‌های ورودی ملزومات گردآوری شده است به تامین‌کنند‌گان مربوط و انجام پیگیری‌های لازم تا حصول نتیجه مناسب.

6

آموزش مستمر تکنسین‌های کنترل کیفی بسته‌بندی و آموزش موردی سایر پرسنل به ویژه خطوط بسته‌بندی و نیز آموزش تامین‌کنندگان در صورت صلاحدید.

9

بازرسی بر حسب نیاز از تامین‌کنندگان ملزومات بسته‌بندی و انتقال ایرادات به آنها.